דרך היסודות
העצמת הורים בעידן המדיה והרשתות החברתיות
הקדמת העורך
דרך שלושת היסודות הינה מתודה פורצת דרך, הנותנת מענה לשאלות קריטיות המעסיקות הורים ואנשי חינוך- כיצד ניתן לסייע ולתמוך בילדים בצורה הטובה ביותר בעידן שאחרי מהפכת המידע? כיצד ניתן להגיע להגשמה עצמית והורות מיטבית? כיצד ניתן להעצים את ההורים, כדי שאלה יעצימו את הילד?
דרך זו מדגישה את התהליך שעל הורים לעבור, בכדי לממש את יכולותיהם ולהגיע להגשמה עצמית, למענם ולמען ילדיהם. תהליך זה כולל התנקות מפחדים וקבלה עצמית, ואימוץ שפה שמסריה אכפתיות, הקשבה ותמיכה.
גדולתו של ספר זה הינו בכך שהוא מדגיש את הצורך לדאוג לעולמם הפנימי של ההורים, בכדי להבטיח את טובת הילד. תופעות של חוסר ביטחון, רגשות אשמה וריקנות אצל ההורים מוצאות את דרכן במהרה אל הילד, בכדי לאפשר להורים לממש את עוצמותיהם, עליהם להתנקות ממשקעים שהצטברו, מפחדים ומכעסים.
שלושת היסודות עליהם מבוססת השיטה, שהינם תקשורת חיובית, קבלה וחיבור לעוצמות שלובים זה בזה כדרך להעצמת הורים וילדים. תקשורת חיובית יוצרת דיאלוג משמעותי ועמוק עם הילד, קבלה מאפשרת פתיחות, התפתחות ושינוי, ובהימצאם של אלו ניתן להתחבר לעוצמות הטבועות בכל אדם ואדם, שרבים מאבדים את המודעות אליהם במהלך החיים.
דרך סיפוריהם של הורים וילדיהם מומחשת דרך שלושת היסודות ככלי להבנת התנהגויות אנושיות, בחינת האופן בו אנו ההורים מגיבים לסיטואציות הקשורות בילדינו והאופן בו תגובה זו משפיעה עליהם ויוצרת אצלם דפוסים. סיפורים אלו חושפים קשת רחבה של רגשות בקרב ההורים – פחד מילדיהם, פחד על ילדיהם, כעס על איבוד החופש, כעס על הזוגיות שנפגעה - רגשות הנובעים פעמים רבות מחוויות קודמות של ההורים ומחוויותיהם כילדים. דרך התבוננות עצמית מבינים הורים אלו את המנגנון הרגשי אותו הם מפעילים, ולומדים לשלוט בו ולהמירו במנגנון שנובע מאהבה והכלה, במקום כעס ופחד.
הספר מציע תרגילים מנטאליים לביצוע בשעות מצוקה (כשאנו ההורים חשים פגועים, כשאנו חשים מותקפים, כשקשה לנו לגלות אמפתיה). תרגילים אלו, בעזרת הקשבה פנימית ודמיון, עוזרים לנו באמצעות "מבט מבחוץ" או מעין בחינה אובייקטיבית של הסיטואציה, להבין את המקומות מהם נובעות התגובות שלנו. מתוך המודעות הזאת ניתן לפוגג את הנטייה לכעוס, להתגונן ולשנות הרגלים שליליים אוטומטיים שהתקבעו בנו.
דרך ההתמודדות שמציע ד"ר גילה זלכה משלבת מתודות חינוכיות, פסיכולוגיות ורוחניות הן ממזרח והן ממערב. ברבים מהתרגילים בספר מוצעות טכניקות שמקורן בתרגול היוגה והמדיטציה - תשומת לב לנשימות, הרגעת התודעה וניקוייה. טכניקות יפניות מוצעות ככלי לחיבור אל המרכז הגופני, הקושר בין הגוף והנפש. במקביל, משולבים בספר מונחים שמקורם בפסיכולוגיה האנליטית, דוגמת "הצֵל", שהינו ארכיטיפ המתאר את החלקים באישיות האדם שאותם הוא מסרב לקבל ולכן מדחיקם. נעשה שימוש גם במושגים מתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית והקוגניטיבית, דוגמת הסכמות של פיאז'ה, שהינן מבנים לארגון הידע שצובר האדם בחייו. בנוסף לאלו, מוצעות בספר גם טכניקות של טיפול בדרמה באמצעות תיאטרון בובות או צפייה מודרכת בתוכניות טלוויזיה. זאת ועוד, לאורך כל הספר, שזורים גם ציטוטים מהתנ"ך.
ניתן לראות כי ד"ר גילה זלכה טוותה מהחוכמות המצויות בעולם וגיבשה אותם לכדי דרך שלושת היסודות. החיבור הסינרגטי בין המתודות השונות, יחד עם נסיונה הרב של המחברת יוצר טכניקה חדשנית שבאמצעותה רבים יוכלו הורים רבים להתחבר מחדש לעוצמותיהם, להתנתק מפחדים שהם משקולת על חיינו, לדבר בשפת האהבה ולהעצים את התא המשפחתי כמקום בטוח ומוגן.
אייל דוד
עורך אחראי
העצמת הורים בעידן המדיה והרשתות החברתיות
פתח דבר
שנים רבות אני עובדת עם הורים וילדים וחוקרת דרכים להעצמת ילדים ולהעצמה הורית. במהלך עבודתי שמתי לב לכך שלמרות שבכל אחד מאתנו יש עוצמות אדירות, רק חלק מהן באות לידי מימוש.
השאלה שעמדה במרכז עבודתי במרכז המחקר שלי הייתה: כיצד ניתן, אם כן, להגיע למימוש העוצמות שלנו ולכן להגשמת העצמי ויישום הורות מיטבית?
לאחר שנים רבות של חקירה ולמידת תרבויות המזרח והמערב, דתות, תיאוריות בתקשורת, פסיכולוגיה, התנהגות וחינוך, גובשה דרך שלושת היסודות לחיבור האדם לעוצמותיו.
דרך שלושת היסודות היא כלי רב עוצמה אשר נועד לכולם: נשים, גברים, ילדים – ללא הבדלי דת, גזע, תרבות, מצב כלכלי, גיל או השתייכות חברתית. כולנו נבראנו עם יכולות, ויש בכוחנו להתחבר לעוצמות שלנו ואף לסייע לילדינו להתחבר לעוצמות שלהם.
שלושת היסודות הם:
1. תקשורת חיובית = לדבר בשפת האהבה
2. קבלה
3. חיבור לעוצמות ולרצון החופשי
העצמת מחנכים וחונכים בעידן המדיה והרשתות החברתיות
פתח דבר
מהם 'המפתחות' שמאפשרים פתיחות, התפתחות, השגת יעדים וטרנספורמציה בעבודתנו עם ילדים ?
הספר מציג מודל חינוכי איכותי שמציג 'מפתחות' שפותחים את השער לפתיחות ,התפתחות, פריצת דרך, השגת יעדים וטרנספורמציה.
המטרה המרכזית של ספר זה היא להעצים את המחנכים ואת החונכים שעובדים עם ילדים, להעצים את המפגש שלהם עם הילדים, לחזק אותם ואת התפקיד שלהם כבוגרים משמעותיים בחיי הילדים, בוגרים שמאפשרים לילדים לטפח את המרכיבים המשמעותיים ביותר בהתפתחות הילד והם טיפוח העוצמות של הילד ,טיפוח הייחודיות של הילד בתוך המכלול, טיפוח כישורים חברתיים למעורבות והשתלבות בחברה, בתרבות ובסביבה בה הוא חיי .
שנים רבות אני עובדת עם מחנכים, חונכים, מורים, הורים וילדים וחוקרת דרכים להעצמת ילדים ולהעצמת הורים ומחנכים .
השאלה שעמדה במרכז עבודתי במרכז המחקר שלי הייתה: כיצד ניתן להגיע למימוש העוצמות שלנו ולכן להגשמת העצמי ויישום תקשורת מיטבית עם הילדים?
לאחר שנים רבות של חקירה ולמידת תרבויות המזרח והמערב, דתות, תיאוריות בתקשורת, פסיכולוגיה, התנהגות וחינוך, גובשה דרך שלושת היסודות לחיבור האדם לעוצמותיו.
דרך שלושת היסודות היא כלי רב עוצמה אשר נועד לכולם: נשים, גברים, ילדים — ללא הבדלי דת, גזע, תרבות, מצב כלכלי, גיל או השתייכות חברתית. כולנו נבראנו עם יכולות, ויש בכוחנו להתחבר לעוצמות שלנו ואף לסייע לילדינו להתחבר לעוצמות שלהם.
שלושת היסודות הם:
1. תקשורת חיובית = לדבר בשפת האהבה
2. קבלה
3. חיבור לעוצמות ולרצון החופשי